Koljeni zglob jedan je od najčešće ozljeđivanijih zglobova ljudskog tijela.

Zglobovi donjih ekstremiteta prenose težinu gornjeg dijela tijela te su samim time više podložni ozljedi. Postoji niz faktora koji utječu na ozljede mekih tkiva zglobova.

Prilikom ozljeđivanja koljena može se javiti niz komplikacija. Vrlo je lako dobiti udarac koji će zahtijevati operativni zahvat. Često se zna dogoditi da jedan lagani start, jedan krivi pomak potkoljenice ili kriva pozicija noge izazove vrlo tešku ili ozbiljnu ozljedu. Prije svega, mislimo na ozljede ukriženih veza u koljenom zglobu koje su vrlo često udružene sa ozljedama meniskusa koljena. Nećemo vas plašiti, možete se baviti sportom, međutim dobro je voditi računa i o prevenciji ozljede. Ovdje će vam uvelike pomoći propriocepcija i prilagođavanje zglobova i ligamenta na određeni sport.

Koljeni zglob je okružen ligamentima, tetivama, burzama i mišićima kao i svaki zglob u ljudskom tijelu. Uhvatili smo se jednog ciljanog mišića koji ćemo ovdje ukratko opisati.

M. vastus medialis obliquus– medijalna glava m. quadricepsa.

On je jedini mišić koji u zglobu koljena izvodi ekstenziju zadnjih 15 stupnjeva. Filogenetski je najmlađa od četiri glave m.quadricepsa te vrlo brzo atrofira.

Često je ovaj mišić istaknut na profesionalnim sportašima te se nalazi na unutarnjoj strani koljena iznad patele. Veličina medijalne glave kvadricepsa uvjetovana je genetski, ali vježbom ju možemo hipertrofirati i izvući na površinu.

Bitnu ulogu koju ima medijalna glava m. quadricepsa je ta što ona svojom kontrakcijom zajedno sa kontrakcijom lateralne glave drži patelu u fiziološkoj poziciji i ne dozvoljava izlijetanje patele medijalno ili lateralno.

Prilikom rekonstrukcije prednjeg križnog ligamenta dolazi do atrofije vastusa medialisa. Upornošću i konstantnom vježbom, uz prisutnost fizioterapeuta mišić postaje ponovno vidljiv te dobiva svoju snagu. Povećanjem opterećenja u završnoj fazi postoperativne rehabilitacije, mišić ćemo hipertrofirati.

Valja paziti kod izoliranih vježbi m. vastusa medialia jer stalno korištenje nožne ekstenzije te čučnja može dovesti do boli u koljenu te hvatišta ligamenta patele.
Potrebno je savjetovati se sa svojim trenerom i pronaći pravu vježbu koja neće dovesti do velike boli u zglobu koljena.